Smaczne i aromatyczne suszone pomidory – jak wykorzystać je w kuchni?
Kuchnia

Smaczne i aromatyczne suszone pomidory – jak wykorzystać je w kuchni?

Suszone pomidory to doskonała alternatywa dla świeżych warzyw, po które warto sięgnąć zwłaszcza w zimie i jesienią. Są bogate w wartości odżywcze i cenne witaminy oraz posiadają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Z suszonych pomidorów możemy wykonać smakowite polędwiczki z suszonymi pomidorami, wykorzystać je jako dodatek do zup i sałatek warzywnych oraz podawać je jako przystawki do głównego dania.

Dlaczego warto regularnie sięgać po suszone pomidory?

Suszone pomidory trafiły do Polski z Włoch. Są znacznie bogatsze w likopen – naturalny i bardzo silny przeciwutleniacz, od swoich świeżych odpowiedników, przez co warto po nie regularnie sięgać. Suszone pomidory zawierają ponadto w swoim składzie także witaminę E, która pozytywnie oddziałuje na nasze oczy oraz skórę. Znajdująca się w nich witamina K poprawia z kolei krzepliwość krwi, a witamina B3 pozytywnie wpływa na metabolizm. 

Warto wiedzieć, że poddawane obróbce termicznej pomidory w wyniku suszenia nie tracą swoich cennych właściwości odżywczych. Ich przygotowanie na bazie naturalnej oliwy z oliwek i innych zdrowych olei sprawia, że obecne w nich witaminy i składniki odżywcze stają się natomiast lepiej przyswajalne, przez co regularne spożywanie suszonych pomidorów może zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia i samopoczucia. Suszone pomidory posiadają silne właściwości przeciwmiażdżycowe, wzmacniają układ krwionośny oraz pozytywnie wpływają na stan oraz wygląd naszej skóry.

W jakiej zalewie wybierać suszone pomidory?

Jeśli zależy nam na zdrowych i bogatych w składniki odżywcze dodatkach, warto sięgnąć po suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego, naturalnej oliwy z oliwek oraz oleju sojowego. W ich składzie znajdziemy bowiem cenne kwasy omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Smaczne i aromatyczne suszone pomidory – jak wykorzystać je w kuchni?

Unikajmy natomiast suszonych pomidorów w zalewie z oleju słonecznikowego, kukurydzianego oraz arachidowego. Oleje te posiadają bowiem niekorzystne proporcje kwasów omega i w efekcie nie są dobre dla naszego organizmu.

Suszone pomidory – smaczne i pożywne dodatki do wielu potraw

Suszone pomidory możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jako że są to z reguły dość kaloryczne produkty, warto dodawać jedynie niewielką ich ilość do dań po to, aby niepotrzebnie nie przeciążyć naszych potraw. Na ich bazie możemy przygotować wiele smacznych i pożywnych dań obiadowych. Suszone pomidory możemy dodawać do zup, np. popularnej zupy rybnej oraz wykorzystać je jako aromatyczny dodatek do warzywnych sałatek. Suszone pomidory świetnie sprawdzą się także serwowane osobno jako przystawka do dania głównego.

Na bazie tych zdrowych i wyrazistych w smaku produktów możemy przygotować także smaczne polędwiczki z suszonymi pomidorami. To świetny pomysł na zdrowe oraz efektownie prezentujące się na talerzu danie, które wzbudzi zachwyt wszystkich domowników. Danie polędwiczki z suszonymi pomidorami przygotowuje się z mięsem wieprzowym, szynką serrano lub boczkiem, mozzarellą oraz świeżymi przyprawami. To proste w wykonaniu i szybkie danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Zobacz więcej podobnych postów