Kraków to niezwykłe miasto, które podczas każdego pobytu można odkrywać na nowo. Nie brakuje tu bowiem światowej klasy zabytków oraz pięknych i malowniczych miejsc, które warto zobaczyć. Dużą zaletą wakacji w Krakowie jest także to, że możemy liczyć tu na dużą różnorodność smaków. W stolicy Małopolski można zjeść naprawdę smaczne dania, desery i przekąski. Jakie zatem ciekawostki kulinarne skrywa to miasto? Co dobrze jest wiedzieć o krakowskiej kuchni?
Kulinarne ciekawostki o Krakowie
Lokalnym przysmakiem, który jest jednocześnie jednym z symboli miasta jest obwarzanek krakowski. Warto zaznaczyć, że choć produkt ten często bywa nazywany preclem lub bajglem to tak naprawdę jest on czymś zupełnie innym. Obwarzanki przygotowywane są z mąki pszennej, drożdży, cukru, soli, tłuszczu i wody. Ich nazwa pochodzi od zanurzania w wodzie, czyli tak zwanego obwarzania. Produkcja tych specjałów może odbywać się wyłącznie na terenie Krakowa lub powiatu krakowskiego i wielickiego. Tradycyjnym krakowskim daniem jest także maczanka, która przez wiele osób określana jest mianem prababki hamburgera, ponieważ znana była już na długo przed nim. Co ciekawe prawidłowe przygotowanie tej potrawy wymaga długiego procesu przygotowania. Sama obróbka mięsa na maczankę krakowską powinna trwać 2 dni. Warto również dodać, że tajemnica smaku prawdziwej krakowskiej maczanki tkwi w starodawnej recepturze na bułkę. Wymieniając kulinarne ciekawostki o Krakowie należy jeszcze dodać, że w czasach PRL-u znany i lubiany krakowski pischinger był niemal obowiązkowym niedzielnym deserem w domu wielu krakowskich rodzin. Ponadto ze względu na to, że przysmak ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu do dziś doskonale sprawdza się w roli deseru dla niezapowiedzianych gości.
Jakie jeszcze inne krakowskie ciekawostki dobrze jest znać?
Produktami wysoko cenionymi przez krakowskich kucharzy są produkty regionalne. Zaliczamy do nich miedzy innymi karpia zatorskiego, fasolę z Doliny Dunajca, jagnięcinę podhalańską czy jabłka łąckie. Warto również wiedzieć, że w Krakowie dużą popularnością cieszą się śniadania na słodko. Obiady zwykle składają się z dwóch dań, przy czym drugie danie jest bardzo sycące. Najstarszą krakowską restauracją jest restauracja Wierzynek. Mimo przywiązania do tradycji, w mieście tym funkcjonuje także wiele restauracji oferujących egzotyczne dania. Warto wiedzieć również o tym, że to właśnie w Krakowie powstała pierwsza w Polsce Kocia Kawiarnia. Ciekawostką dla osób odwiedzających Kraków jest także to, że miasto to w 2019 roku otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Taki tytuł to ogromne wyróżnienie. Jest to potwierdzenie tego, że w Krakowie gastronomia jest na naprawdę wysokim poziomie.
Należy także zaznaczyć, że jeżeli szukamy innych interesujących informacji na temat Krakowa to zbiór ciekawostek na temat tego miasta odnajdziemy na portalu Kraków Travel. Na portalu tym przeczytamy między innymi znane krakowskie legendy. Warto więc odwiedzić ten serwis i dowiedzieć się więcej na temat stolicy Małopolski.
