W upalne dni wiele osób poszukuje ciekawych pomysłów na obiady, które można przygotować „na szybko”. Podczas pięknej wakacyjnej pogody nie warto, bowiem spędzać dużo czasu na gotowaniu. Pamiętajmy także o tym, że kiedy jest naprawdę gorąco nasz organizm potrzebuje lekkostrawnego i chłodzącego jedzenia. Oto kilka interesujących propozycji na letni obiad, który można przygotować w kilka chwil.
Tradycyjna polska zupa na zimno – chłodnik
Chłodnik to zupa, którą podaje się na zimno. Istnieje kilka wersji tej potrawy. Jednym z łatwiejszych w przygotowaniu jest chłodnik z zsiadłego mleka, ogórków i rzodkiewki. Do chłodnika warto dodać koperek i czosnek. Taką zupę najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem.
Omlety
Omlet to danie, które jest sycące i proste w przygotowaniu. W okresie letnim omlety najlepiej przygotowywać z dodatkiem niskokalorycznych warzyw. Idealnym wyborem będą miedzy innymi takie warzywa jak: szpinak, cukinia czy kalafior.
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami i jogurtem to to pyszny i prosty wakacyjny obiad. Dla wielu osób to prawdziwy hit lata. Połączenie truskawek, które są pełne smaku i wartości odżywczych z przestudzonym makaronem to danie, które nie obciąży naszego organizmu, a dodatkowo doskonale go schłodzi.
Kotlety warzywne
W upalne dni kotlety warzywne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Takie kotlety z reguły przygotowuje się z nasion strączkowych. Do przygotowania bazy takiej potrawy możemy wykorzystać np. fasolę, bób czy groch.
Sałatka z botwinki i fety
Bardzo dobrą propozycja na upały jest także smaczna i orzeźwiająca sałatka z młodych buraczków i słonego sera. Taka potrawa jest w stanie odpowiednio nas nasycić nie obciążając przy tym naszego układu pokarmowego. Do jej przygotowania potrzebne będą nam surowe liście młodych buraków oraz ugotowane buraczki, które po pokrojeniu należy wymieszać z serem feta i lisicami szpinaku. Do takiej sałatki idealnie sprawdzi się sos z zmiksowanych uprażonych ziaren słonecznika i orzeszków piniowych. Sałatkę z botwiny i fety możemy podać np. do dań z grilla.