Slow Food czyli inaczej EkoKuchnia. To pokarm pozbawiony sztucznych wypełniaczy. Składa się tylko i wyłącznie z naturalnych komponentów. Ważne jest znaczenie słowa slow, czyli powoli. Chodzi o to, by przygotowane posiłki były wolne od pośpiechu, zgodnie z pradawnymi recepturami. To wyjątkowe smaki oraz wrażenia zmysłowe.
Stop Fast Food
Idea ta skupia się na proteście przeciwko żywności przetworzonej typu fast food, która przeciwstawia się promowaniu konsumpcjonizmu. To sprzeciw przeciwko szybkiemu jedzeniu, w pośpiechu. Koncepcja została zapropagowana we Włoszech. Głównym motorem tej działalności było otworzenie restauracji typu fast food w samym sercu Rzymu. Największą marką stanowi sieć restauracji McDonld’s. Występuje w 50 krajach i łączy około 80 tysięcy działaczy.
Rozwój Slow Food
Siedzibą Slow Food jest Bra w Piemoncie (Włochy). W organizacji pracuje 100 osób, a na całym świecie zrzesza około 800 wolontariuszy. Zaliczają się do ekogastronomicznego odłamu w działalności ekologicznej. Głównym mottem ruchu jest:”Obrona prawa do smaku”. W Polsce organizacja zapoczątkowała swoją działalność w 2002 roku. Walczy ona w obronie tradycyjnych polskich wytworów i ich twórców. Pierwsze działania podjęto w projekcie Oscypek, w którym starano się o uzyskanie regulacji prawnych do praworządnej sprzedaży wyrobów z sera, produkowanych na Podhalu. Projekt ten miał także na celu promowanie polskich produktów na arenie międzynarodowej.
Slow Food czyli powrót do korzeni
Koncepcja ta wraca do dawnych zwyczajów i nawyków żywieniowych. To wszystkie te potrawy przygotowywane przez nasze babcie, które nieświadomie były propagatorkami wolniejszego tempa życia. Stąd też symbol ruchu – ślimak. Znak ten jest zupełną odwrotnością dzisiejszych czasów, w którym doba nie starcza do wypełnienia wszystkich obowiązków. Sympatycy Slow Food mają tego świadomość i zachęcają do zorganizowania jednego zwolnionego dnia w całym tygodniu. Taki dzień pozwoli nam spokojnie przygotować posiłek. Ileż radości towarzyszy przy jedzeniu własnych wyrobów, kiedy wiemy dokładnie, czego użyliśmy do jego skomponowania. Co więcej, powolne spożywanie jedzenia jest zdrowe dla ludzkiego organizmu. Przeciwdziała otyłości, dzięki dokładnemu przeżuwaniu składników.
Każdy z nas choć na jeden dzień powinien spróbować porzucić popularne pudełka czy jedzenie w fast foodach na rzecz spokojnego, samodzielnego przygotowania posiłku dla siebie i rodziny.