Gotowanie z winem jest nie lada sztuką. Dlatego warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Kiedy dodajesz wino podczas gotowania, cały lub prawie cały alkohol wyparuje. To, co zostanie, to skoncentrowany smak wina. Dlatego ważne jest, aby połączyć odpowiednie wino z konkretną potrawą.
Białe i czerwone wino
Białe wino dobrze komponuje się z delikatnymi potrawami, takimi jak ryby, owoce morza i niektóre warzywa. Doskonale wydobywa ich smak. Białe wino pasuje też do melonów, cytrusów (pomarańcze, cytryna), oliwek, grzybów i szparagów. Z kolei czerwone wino idealnie współgra z czerwonym mięsem i wieprzowiną. Można je również połączyć z brzoskwiniami, gruszkami, śliwkami, wiśniami, czekoladą i jagodami.
Niezwykle istotne jest, aby dobrze zrozumieć podstawowy profil smakowy wina, zanim go użyjesz. Na przykład cukry w białym winie będą bardziej skoncentrowane podczas gotowania. Z kolei garbniki i kwasy w czerwonym winie dodają wyrafinowanego smaku potrawom.
Z jakich składników składa się wino?
Podczas gotowania zwróć uwagę na składniki. Wino zawiera cukry, garbniki i kwasy. Jednak każde wino ma inne proporcje tych składników. Zmniejsz ilość soku z cytryny lub octu, dodając wino. Wtedy potrawa nie będzie zbyt kwaśna. Jeśli chcesz użyć takich warzyw, jak cebula, marchew lub por, które są bogate w cukry, trzymaj się z dala od słodszych win.
Zawsze pamiętajmy o właściwych proporcjach. Nie wybieraj wina, którego normalnie byś nie wypił. Nie musisz też od razu wybierać najdroższych gatunków. Wszystko, czego potrzebujesz to wino od dobrego producenta.
Sposoby gotowania
Wino może być naprawdę uniwersalne. Możesz z nim naprawdę zrobić dużo więcej niż po prostu wlać trochę na patelnię.
Możesz go użyć jako marynaty. Kwasy w winie sprawiają, że jest to fantastyczna marynata. Używaj go zamiast octu lub soku z cytryny do zmiękczania mięs i dodania im oryginalnego smaku.
Użyj go do przyrządzania posiłków. Przyprawiaj potrawy winem, aby dodać więcej wilgoci i smaku podczas grillowania lub pieczenia. Dodając wino podczas grillowania, potrawa zyskuje ciekawy smak. Wino ułatwia również rozpuszczenie wszystkich małych kawałków i soków na dnie patelni.
Dzięki niemu możemy też zrobić świetny sos. Białe wino z dodatkiem masła jest świetnym połączeniem. Może zastąpić mieszankę soku z cytryny z masłem.
Wino wspaniale również pasuje do gulaszu. Dodaje głębi i wyrafinowania potrawie. Gotowanie z winem jest prawdziwą przygodą. Warto eksperymentować ze smakami, aż znajdziemy swój ulubiony.
Przydatne wskazówki
Zamiast smażyć warzywa w ogromnych ilościach masła lub oleju, możesz podsmażyć je w niewielkiej ilości i dodać trochę wina. Wzbogaca smak i zwiększa wilgoć.
Zamiast marynaty z ½ szklanki oleju, zmniejsz ilość do ¼ filiżanki i dodaj ¼ szklanki wina.
Zamiast dodawać ¾ szklanki oleju do ciasta, dodaj ¾ szklanki białego lub deserowego wina, aby upiec ciasto. Bardzo wytrawne wino zawiera niewiele cukrów naturalnych. Z kolei słodsze wina zawierają większą ilość naturalnego cukru z winogron. Wybierz więc wino w zależności od smaku, jaki ma mieć potrawa.
Artykuł przygotowany przy współpracy z serwisem Whisky and Wine Place - profesjonalny sklep z winami Warszawa.
