Buraki są jednymi z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Warto po nie sięgać jak najczęściej, gdyż oprócz doskonałego smaku buraczki wykazują wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Buraki mają bardzo szerokie zastosowanie w naszej rodzimej kuchni. Możemy z nich przygotować m. in. smaczny i aromatyczny barszcz, surówkę do obiadu oraz sałatkę z pieczonych buraków. Dlaczego warto uczynić je częstym gościem w naszej kuchni?
Zdrowe i pożywne buraki. Skąd wzięły się na polskich stołach?
Buraki należą do rodziny komosowatych. Są bezpośrednimi potomkami dzikiego buraka, który rośnie głównie na Bliskim Wschodzie. W Polsce od wielu wieków są bardzo popularną rośliną uprawną. Pierwsze wzmianki o burakach pojawiły się już w starożytnym Babilonie, a ok. 400 r. p. n. e. buraki były już dość powszechnie uprawiane w Grecji skąd następnie trafiły na stoły starożytnego Rzymu. W średniowieczu buraki gościły już we Francji, Włoszech oraz Niemczech.
Mimo tego, że uznaje się, że buraki do Polski po raz pierwszy dotarły wraz z popularną włoszczyzną za sprawą królowej Bony, to całkiem prawdopodobne, że znane były już w czasach pierwszych Piastów. Według legendy, protoplasta dynastii Piast urządzając postrzyżyny swojego syna miał bowiem częstować gości wszystkim, co posiadał. Na jego stole obok mięsa, ryb i grzybów miały pojawić się także czerwone buraki. W średniowieczu i późniejszych czasach warzywa te gościły zarówno na stołach możnych, którzy doceniali je zwłaszcza za intensywny, atrakcyjny kolor oraz w domach ubogich, gdzie często stanowiły cały i jedyny posiłek.
Właściwości czerwonych buraków, czyli dlaczego warto je jeść?
Buraki nie bez powodu określane są mianem superfoods, czyli super jedzenia. Zawierają bowiem wiele cennych składników, których potrzebuje organizm człowieka. Są bogate w żelazo, przez co ich jedzenie poleca się osobom chorującym na anemię oraz cierpiących na problemy z krążeniem krwi. Są także bogatym źródłem błonnika, który poprawia trawienie, przedłuża uczucie sytości oraz reguluje wypróżnienia, za co cenią je osoby na diecie odchudzającej. Duża zawartość potasu zapewnia z kolei prawidłowe funkcjonowanie nerwów oraz mięśni oraz pozwala niwelować uczucie zmęczenia. Sok zawarty w burakach pozytywnie wpływa także na samooczyszczanie się organizmu oraz wspiera prawidłową pracę wątroby.
Buraki są także bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które wspomagają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Regularnie spożywana sałatka z pieczonych buraków oraz inne dania na bazie tego zdrowego i pożywnego warzywa pozwala zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się oraz wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Buraki są także bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga organizm z walce z bakteriami i wirusami z zewnątrz oraz chroni go przed chorobami. Witamina C przyspiesza także gojenie się ran oraz produkcję kolagenu, przez co buraczki stanowią cenny dodatek do diety osób starszych. Wysoka zawartość witaminy B sprawia natomiast, że sałatka z pieczonych buraków jest doskonałą propozycją dania dla kobiet w ciąży, które muszą dbać o spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy.
