O zaletach produktów ekologicznych napisano już dziesiątki artykułów, mocno zachęcając konsumentów do ich kupna. Narastający szał stał się niemal trendem, który sprytnie wykorzystują niektórzy producenci żywności, wyczuwając w nim łatwy pieniądz. Czy warto sięgać po produkty BIO i stosować je w codziennej diecie?
Świadomość konsumencka
Kupujący coraz świadomiej dobierają produkty do swojej codziennej diety. W kuchni pojawiają się produkty o prostym, krótkim składzie, które nie zawierają sztucznych ulepszaczy, barwników, konserwantów czy aromatów. Kiedy moda na BIO produkty dopiero raczkowała, żywność taką można było nabyć jedynie w specjalistycznych sklepach. Dziś w każdym markecie znajduje się regał, na którym znajduje się jedynie ekologiczne jedzenie. Niestety, nie jest łatwo rozpoznać dobrej jakości produkt, ponieważ producenci stosują różne sztuczki, byle tylko skusić klienta na zakup swojego produktu.
Produkty BIO posiadają specjalny certyfikat
Na wielu artykułach spożywczych można dostrzec napis BIO, eko czy organic. Są to synonimy wskazujące na to, że produkt jest zdrowy. Faktem jest, że sama nazwa nie decyduje, czy jest on w pełni ekologiczny. Produkty BIO można poznać po tym, że znajduje się na nich specjalny certyfikat jakości. Jest to zastrzeżony symbol w kształcie euroliścia, czyli 12 gwiazdek układających się w kształt liścia na zielonym tle. Kupując taki produkt można być pewnym, że żywność została objęta kontrolą certyfikatową i spełnia restrykcyjne unijne normy.
Produkty BIO są smaczniejsze i zdrowsze
Produkty BIO na sklepowych półkach nieco różnią się od tradycyjnego asortymentu. Warzywa i owoce pozbawione są regularnego kształtu, nie błyszczą się tak, jak ich zwykłe odpowiedniki. Zaskoczeniem może być na przykład powyginana marchewka czy korzeń pietruszki. Jeśli chodzi o walory smakowe – tradycyjnym produktom z pewnością daleko do tych, które pochodzą z lokalnych upraw czy hodowli. Przykładem może być mięso, które zawiera znacznie mniejsze ilości wody – smak kurczaka z ekologicznej hodowli jest o wiele bogatszy i bardziej intensywny.
Spożywanie żywności BIO to także liczne zalety dla organizmu człowieka. Produkty ekologiczne nie są pryskane szkodliwymi pestycydami czy przesiąknięte ołowiem. Można je zatem z powodzeniem spożywać na co dzień, bez obaw o zatrucie substancjami nieznanego pochodzenia.
Produkty ekologiczne kosztują więcej
Wyższa cena produktów BIO nie jest zaskoczeniem dla kupujących. Koszty produkcji są nieporównywalnie wyższe, jak i same kryteria, które muszą spełnić producenci. W zamian za sugerowaną kwotę konsument otrzymuje produkt, który powstał z troską o środowisko, gwarantując etyczne traktowanie zwierząt. Niemniej jednak wyższa cena produktu nie zniechęca konsumentów do zakupu tego typu żywności. Z aktualnych badań wynika, że ponad jedna trzecia Polaków chętnie sięga po produkty ekologiczne wyższej klasy, włączając je do codziennego jadłospisu dla całej rodziny.
Partnerem materiału jest sklep spożywczy online Polski Koszyk - Twoje produkty BIO.
