Krakowskie restauracje przeżywają niemal nieustające oblężenie turystyczne, zwiedzający oraz mieszkańcy wskazują na wiele specjałów. Istnieją takie receptury, które pozostają niezmienne od wielu lat, czym zaskarbiają sobie sympatię wielu ludzi. Ceny poszczególnych dań są zróżnicowane i zależą oczywiście od lokalu, w którym się je serwuje, niemniej jednak posiłki z pewnością zaspokoją każde podniebienie.
Specjały krakowskie – co zjeść w stolicy Małopolski?
Jednym z tradycyjnych polskich wypieków i jednocześnie symboli Krakowa jest obwarzanek, który można zakupić na stoiskach rozlokowanych w Krakowie. Są one niewielkie, ale oferują miękkie i pulchne krążki tego wyjątkowego ciasta. Co ciekawe, ten właśnie produkt znalazł się na liście tradycyjnych receptur i podlega ochronie prawem Unii Europejskiej. Charakterystyczne w obwarzankach krakowskich są lekko słodki smak oraz obowiązkowo chrupiąca skórka. Niektóre osoby mylą wypiek z bajglami, jednak różnica polega na tym, że obwarzanek zjada się w całości. Jako dodatek wykorzystuje się mak, sezam, sól oraz nieco bardziej wyraziste przyprawy – ser, cebula, ostra papryka. Wśród lokalnych krakowskich smakołyków nie może oczywiście zabraknąć słynnej papieskiej kremówki, której podstawę tworzą dwie warstwy ciasta francuskiego przełożonej dużą ilością kremu waniliowego. Wierzch posypuje się cukrem pudrem – tak przygotowane ciastko pokochał sam Jan Paweł II, który podkreślał wyjątkowość tego specjału w swoim dzieciństwie. Kolejna na liście najbardziej znanych potraw krakowskich jest kiełbasa – najbardziej rozpoznawalna jest gruba, wędzona. Przysmak jest wytwarzany z chudego mięsa wieprzowego z dodatkami w postaci przypraw – soli, pieprzu, czosnku, kolendry i ziela angielskiego. W połączeniu ze świeżo upieczonym chlebem lub bułką i surówką, czy sałatką stanowi doskonały przysmak. O wiele więcej informacji można znaleźć https://krakowculture.pl/dziedziny/gastronomia/.
Dania, których powinno się skosztować w Krakowie
Współczesną wersją tradycyjnego dania z wieprzowiny jest maczanka krakowska, przez niektórych uznawana za przodka burgera. Przysmak można kupić w przyulicznych budkach, obecnie jest podawany nieco inaczej. W pierwotnej wersji mięso oraz bułka były serwowane osobno, współczesna odsłona maczanki przypomina wspomnianego burgera. Między dwoma połówkami bułki umieszcza się mięso, a wierzch potrawy polewa się sosem cebulowym, który dodaje wyrazistości całej potrawie. Tak przyrządzone danie serwują food trucki oraz lokalne restauracje – podstawowy przepis może być nierzadko modyfikowany. Turyści przyjeżdżający do Krakowa oraz mieszkańcy miasta często nie mogą przejść obok zachęcającego aromatu zapiekanek na Placu Nowym, ten serowy przysmak rozpieści każde podniebienie. Na bagietce rozkłada się podsmażone pieczarki, w niektórych przypadkach cebulę, a całość posypuje się startym serem oraz ketchupem. Możliwości jest znacznie więcej, przeróżne wariacje w temacie zapiekanek mają swoich zwolenników, ponieważ smaki mogą się wzajemnie uzupełniać. Trudno przejść obojętnie obok wielu stoisk serwujących przepyszne zapiekanki.
