Zapiekanka pasterska – brytyjskie danie, które warto wypróbować
Kuchnia

Zapiekanka pasterska – brytyjskie danie, które warto wypróbować

Zapiekanka pasterska to proste w przygotowaniu i smaczne danie, które do naszego kraju trafiło z deszczowej Anglii. Danie składa się z dwóch warstw – mięsnej oraz ziemniaczanej. W roli mięsa może wystąpić jagnięcina lub mięso mielone. Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na obiad lub poczęstunek dla gości. Jak wygląda i smakuje to danie i czego potrzebujemy do jego przygotowania?

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska po polsku

Zapiekanka pasterska, po angielsku nazywana shepherd’s pie lub cottage pie to jedno z najpopularniejszych dań przygotowywanych w Anglii. Jest to jedna z tych potraw, która nie jest skomplikowana w wykonaniu ani wymagająca pod względem składników, ale potrafi zachwycić każdego bogactwem swojego smaku oraz barwnym wyglądem. Pod puszystą pierzyną z chrupiących ziemniaków kryje się soczysty farsz mięsny z dodatkiem warzyw, który dodaje energii w chłodniejsze jesienno-zimowe dni. Właśnie na jesień i zimę zapiekanka pasterska doskonale się sprawdzi.

Zapiekanka pasterska to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Jej smakiem w szczególności zachwycą się miłośnicy potraw przyrządzanych na bazie ziemniaków. Shepherd’s pie będzie także dobrym wyborem na przyjęcia lub spotkania w gronie przyjaciół, podczas których może wystąpić w roli smakowitej ciepłej przekąski. Następnego dnia natomiast jej kawałek można zabrać ze sobą do pracy i cieszyć się smakiem własnej kuchni poza domem. Jak szybko i sprawnie przygotować smakowitą zapiekankę pasterską?

Zapiekanka pasterska – brytyjskie danie, które warto wypróbować

Zapiekanka pasterska krok po kroku – składniki i przepis

Przygotowanie zapiekanki pasterskiej jest łatwe i nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. W pierwszej kolejności musimy zaopatrzyć się we wszystkie składniki potrzebne do upieczenia tego dania. Do zapiekanki pasterskiej potrzebujemy ok. 0,5 kg mięsa mielonego, 2 kg ziemniaków, 2 szt. cebuli, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 łyżek masła, 1 łyżki koncentratu pomidorowego i 150 ml mleka. Dodatkowo należy przygotować 125 ml bulionu warzywnego oraz zaopatrzyć się w przyprawy: szczyptę soli i pieprzu oraz gałkę muszkatołową (ok. ¼ łyżeczki).

W pierwszej kolejności starannie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i miksujemy na gładkie puree. Następnie obieramy 1 ząbek czosnku i przeciskamy go przez praskę. Dodajemy go wraz z masłem i mlekiem do puree z ziemniaków, dokładnie mieszamy całość, a na koniec doprawiamy gałką muszkatołową.

Następnie obieramy kolejny ząbek czosnku i drobno go siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą, którą wraz z czosnkiem należy zeszklić na odrobinie oleju. Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso mielone i zasmażamy. Kiedy będzie gotowe, zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy uprzednio przygotowane puree. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch zapiekanki. Danie pieczemy przez 20 min. w temperaturze 180°C. I to wszystko, zapiekanka pasterska jest gotowa do podania!

Zobacz więcej podobnych postów