Jak prawidłowo przygotowywać buraki w piekarniku?
Kuchnia

Jak prawidłowo przygotowywać buraki w piekarniku?

Buraki są jednym z najpopularniejszych w naszym kraju warzyw, które posiada liczne zastosowania. Jednym z nich jest spożywanie pieczonych buraków, które świetnie sprawdzają się m. in. jako przystawka do obiadu, dodatek do zup lub baza do sałatek różnego rodzaju. Pieczone buraki cieszą się tak dużą popularnością ze względu na swój smak – są bardziej bogate w smaku i aromatyczne od swoich gotowanych odpowiedników. Jak jednak prawidłowo upiec buraki, aby „wycisnąć” z nich maksimum możliwości?

Dlaczego warto często jeść czerwone buraki w zimie?

Czerwone buraki to tradycyjne warzywo od wielu wieków obecne w polskiej kuchni. Ich popularność wynika nie tylko z doskonałego smaku, ale także z licznych właściwości prozdrowotnych, które posiadają te charakterystyczne warzywa. Czerwone buraki są bogate w żelazo, które pozytywnie wpływa na stan i funkcjonowanie układu krwionośnego człowieka. Regularne sięganie po nie pomaga także w stabilizowaniu ciśnienia krwi na właściwy poziomie oraz pozwala skutecznie zapobiegać anemii, a nawet wspomagać jej leczenie. Buraczki są także bogate w betaninę – naturalny antyoksydant, który wspiera nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz zapobiega niszczeniu przez nie DNA komórek.

Regularne spożywanie buraczków pozytywnie wypływa na zdrowie, samopoczucie oraz odporność każdego człowieka. Szczególnie warto po nie sięgać w zimie, w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, gdyż pomogą one złagodzić oraz nieco skrócić przebieg choroby. Buraki możemy przygotowywać na wiele sposobów, wśród których szczególną popularność w ostatnich latach zyskuje ich pieczenie w piekarniku. Pieczone buraki mogą stać się bazą pod wiele potraw, w tym sałatki z pieczonych buraków, przystawek, a nawet zup, w tym popularnego barszczu. Jak je prawidłowo upiec, aby zachwyciły nas swoim głębokim smakiem oraz aromatem?

Jak prawidłowo przygotowywać buraki w piekarniku?

Jak prawidłowo piec czerwone buraki w piekarniku?

Kluczem do udanych pieczonych buraków jest właściwy wybór surowych warzyw. Poleca się sięgnąć po niewielkie, nieuszkodzone i w miarę równe bulwy, które będą szybko się piekły oraz zagwarantują dobry smak po ich przygotowaniu w piekarniku. Przed pieczeniem należy dokładnie umyć buraki i nakłuć każdą z bulw widelcem – pozwoli to im szybciej i bardziej równomiernie się upiec i tym samym oszczędzić nasz cenny czas w kuchni oraz energię. Nakłute buraki smarujemy olejem i dokładnie owijamy każdą bulwę folią aluminiową. Tak upieczone buraki stanowią świetną bazę na zdrową i pożywną sałatkę z pieczonych buraków. Jak ją wykonać?

Sałatka z pieczonych buraków to proste i szybkie w przygotowaniu danie, do którego realizacji potrzebujemy 4 upieczonych buraków, 200 g szpinaku, 150 g jarmużu, odrobiny sera koziego, ½ szklanki orzechów nerkowca, oleju oraz przypraw. Upieczone w piekarniku buraki obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Myjemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz olejem jarmuż i pieczemy go w piekarniku przez ok. 5 min. W międzyczasie podprażamy orzechy na patelni. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i mieszamy je z dodatkiem oleju – sałatka z pieczonych buraków jest gotowa!

 

Zobacz więcej podobnych postów