3 pomysły na przepisy z ciastem francuskim
Kuchnia

3 pomysły na przepisy z ciastem francuskim

Ciasto francuskie to jeden z najpopularniejszych smakołyków, które jemy często i w różnej formie. Jest ono również uniwersalne pod względem smaków, które możemy z nim łączyć. Dzięki temu idealnie nadaje się na różnego rodzaju przepisy. W tym tekście przedstawiamy trzy ciekawe przepisy z ciastem francuskim, które będą doskonałym sposobem nie tylko na słodki podwieczorek.

3 pomysły na przepisy z ciastem francuskim

 

Pizza z ciasta francuskiego

Pierwszym i zdecydowanie oryginalnym pomysłem na wykorzystanie ciasta francuskiego jest pizza. Z pewnością nie jest ona pierwszym pomysłem, jaki przychodzi nam do głowy, ale w takim wydaniu z pewnością zadowoli wielu smakoszy. Pizza taka będzie miała wymiar talerzyka deserowego. Jej wykonanie rozpoczynamy od wycięcia w cieście ok. 15 cm okręgów. Brzegi możemy posmarować jajkiem. Do środka omijając ok. 1-2 cm rantów, układamy wiele dodatków wedle naszych preferencji np. ser mozzarella, pomidorki czy szynkę. Zamiast sosu możemy użyć np. pasty z musztardy, miodu, oliwy i przypraw. Całość pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach aż do zarumienienia się pizzy.

 

Ciasto francuskie z czekoladą i bananem

Drugim — tym razem “słodkim” przepisem będzie pomysł na ciasto francuskie z czekoladą i bananem. Przepis ten jest niezwykle prosty i będzie wyjściem z wielu awaryjnych sytuacji. Wystarczy na pergaminie ułożyć rozwinięte ciasto i wyciąć z niego ok. 10 cm prostokąty. Następnie na jedną warstwę należy nałożyć kilka plasterków banana i kostkę czekolady oraz nakryć porcję drugim prostokątem. Po podłączeniu rantów i zrobieniu “sakiewki” wystarczy takie ciastka piec ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

 

Rolada z kurczakiem, serem i warzywami

Ciasto francuskie może być także doskonałym pomysłem na bardziej wykwintny obiad. Dobrym pomysłem jest zrobienie roladki z kurczakiem i warzywami. Na patelni należy podsmażyć kostki piersi kurczaka oraz ulubione warzywa np. paprykę, bakłażan czy pieczarki. Następnie na wycięte ok 10-15 centymetrowe kwadraty z ciasta francuskiego należy nałożyć farsz i przykryć go plastrem mozzarelli. Po nałożeniu drugiego kwadratu ciasta i zlepieniu brzegów należy piec “roladki” ok. 30 min w temperaturze 170 stopni — do zarumienia się ciasta.

 

Zobacz więcej podobnych postów