Suszone pomidory i ich zastosowanie w kuchni
Kuchnia

Suszone pomidory i ich zastosowanie w kuchni

Suszone pomidory to smaczny i zdrowy sposób, aby sięgać po pomidory przez okrągły rok. Dania z ich dodatkiem cieszą się szczególną popularnością w okresie jesienno-zimowym. Suszone pomidory można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Możemy z nich wykonać polędwiczki z suszonymi pomidorami, sałatki, zapiekanki, tarty, sosy do makaronów oraz podawać na ciepło i na zimno.

Dlaczego warto regularnie jeść suszone pomidory?

Suszone pomidory to popularna i aromatyczna alternatywa dla świeżych warzyw. Do naszego kraju przywędrowały ze słonecznej Italii, gdzie są chętnie spożywane w różnych postaciach od wieków. Suszone pomidory są najczęściej sprzedawane w zalewie z oliwy z oliwek oraz wzbogacone dodatkiem aromatycznych ziół, kaparów, żurawiny i innych składników, które nadają im jeszcze lepszego smaku i aromatu.

Regularne spożywanie suszonych pomidorów niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Najzdrowsze są warzywa, które suszy się w naturalny sposób na słońcu. Aby uzyskać 1 kg suszonych pomidorów konieczne jest zużycie od 8 do 14 kg ich świeżych odpowiedników. W suszonych pomidorach znaleźć można cenny składnik, likopen, który posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Likopen ma udowodnione naukowo działanie antynowotworowe chroniąc mężczyzn przed rozwojem raka prostaty, a kobiety przed nowotworem piersi.

Likopen zawarty w suszonych pomidorach pozytywnie wpływa także na układ krwionośny zapobiegając rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób serca i naczyń krwionośnych. Oprócz cennego likopenu suszone pomidory są także bogatym źródłem witaminy B6 i C, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz podnoszą naturalną odporność organizmu.

Suszone pomidory i ich zastosowanie w kuchni

Zastosowanie w kuchni i przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory mają bardzo szerokie zastosowanie. Można jeść je zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tym drugim przypadku doskonale nadają się jako dodatek do kanapek, sałatek oraz makaronu na zimno. Można z nich także przygotować domową pastę kanapkową. Na ciepło możemy je z kolei wykorzystać do przygotowania dań mięsnych, zup, sosów do makaronów, pizzy, zapiekanek, dań na bazie ryżu i wielu innych potraw. Ciekawym i smacznym sposobem na włączenie tego składnika do swojej diety są polędwiczki z suszonymi pomidorami. Jak je samodzielnie przygotować?

Polędwiczki z suszonymi pomidorami doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. W celu ich przygotowania należy zaopatrzyć się w ok. 0,5 kg polędwiczek wieprzowych, 150 g suszonych pomidorów, 150 g szynki serrano lub boczku, 120 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku oraz przyprawy. Pomidory i mozzarellę kroimy w paseczki, obieramy i drobno siekamy czosnek. Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na desce rozkładamy plastry szynki lub boczku, na nich umieszczamy polędwiczki. Na każdym plastrze kładziemy mozzarellę, suszone pomidory, a całość posypujemy czosnkiem. Tak przygotowane polędwiczki z suszonymi pomidorami umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C i pieczemy przez 15-20 min.

Zobacz więcej podobnych postów