Szparagi - idealny posiłek dla każdego
Kuchnia

Szparagi - idealny posiłek dla każdego

O zaletach szparagów można mówić godzinami, lecz najważniejsze są ich niskokaloryczność i lekkostrawność. Sezon trwa dosyć krótko, ale wystarczająco, by ich spróbować. Kupując szparagi na przykład na targu, należy zwrócić uwagę na ich wygląd. Główki powinny być zamknięte i końcówki mieć odpowiednią wilgoć. Do tego stopnia, że po ściśnięciu wypływa z nich sok. O świeżości warzyw świadczy również dźwięk skrzypienia po ich pocieraniu o siebie.

Szparagi - idealny posiłek dla każdego

Jak przygotować szparagi?

Kupione szparagi należy wykorzystać maksymalnie po trzech dniach przechowywania w lodówce. Po tym czasie nie będą nadawały się do spożycia. Niezależnie od odmiany – białej lub zielonej. W pierwszym przypadku warto wybierać grubsze szparagi, ponieważ obiera się je ze skórki. Używa się do tego celu obieraczki lub niewielki ostry nożyk. Należy pozbyć się wszystkich włókien oraz twardych końcówek. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, niezbędne jest tylko odcięcie końcówek.

Przyrządzenie posiłku ze szparagów

Szparagi powinno się gotować w wysokim garnku, by móc je postawić w pionie. Główki powinny odrobinę wystawać ponad wodę. W sklepach z wyposażeniem kuchni można oczywiście kupić specjalny garnek – pod warunkiem, że szparagi przyrządza się dość regularnie. Do wody, w której będą gotowały się szparagi należy dodać soli, odrobinę cukru i ewentualnie masła. Podczas gotowania garnek musi być przykryty, wskazany jest mały ogień. Zielone szparagi są gotowe po około 10 minutach, białe natomiast po upływie kwadransa. Nie będąc pewnym, czy są już ugotowane, można to sprawdzić widelcem. Możliwe jest oczywiście odgrzanie szparagów, na przykład na parze lub podsmażyć je. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić produkt. W celu spożycia szparagów wrzuca się bez rozmrażania na wrzątek. Tak naprawdę szparagi można przygotować na różne sposoby. Poza gotowaniem piecze się je na przykład w woreczku. Niektórzy lubią zjadać je bez dodatków, inni natomiast polewają sosem lub zapiekają w szynce. Sprawdzą się także jako dodatek do serwowanych sałatek, ristotta i innych potraw.

Zobacz więcej podobnych postów