Dieta w cukrzycy insulinozależnej. Co jeść, a czego unikać?
Dieta

Dieta w cukrzycy insulinozależnej. Co jeść, a czego unikać?

Cukrzyca insulinozależna jest chorobą autoimmunologiczną, którą leczy się poprzez systematyczne podawanie insuliny mającej za zadanie wyrównanie poziomu cukru we krwi. Leczenie cukrzycy typu 1. można również wspierać poprzez stosowanie prawidłowej diety, która wspomaga dobre samopoczucie oraz zapobiega nadmiernym skokom cukru we krwi. Jaka powinna być dieta osoby chorującej na cukrzycę insulinozależną?

Cukrzyca insulinozależna – czym jest ta choroba?

Cukrzyca insulinozależna, nazywana także cukrzycą typu 1. jest chorobą autoimmunologiczną, w której organizm atakuje sam siebie. Układ odpornościowy osoby chorującej na to schorzenie w wyniku autoagresji niszczy komórki beta wysp Langerhansa zlokalizowane w trzustce. Komórki te są odpowiedzialne za produkcję insuliny, która w przypadku osób chorujących na cukrzycę insulinozależną jest ograniczona. Zmniejszone wydzielanie insuliny prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi, czyli hiperglikemii, z kolei jego nadmierny spadek do hipoglikemii.

Przyczyny cukrzycy typu 1. nie są do końca poznane. Choroba ta najczęściej ujawnia się już w wieku dziecięcym lub nastoletnim, aczkolwiek nie brakuje osób, które zachorowały na nią już w wieku dorosłym. Leczenie cukrzycy insulinozależnej opiera się w dużej mierze na podawaniu insuliny, która ma za zadanie uzupełnienie braków tej substancji w organizmie oraz wyrównywanie poziomu cukru we krwi do właściwego poziomu. Podstawowym wymogiem w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia jest także stosowanie właściwie zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Chorzy na cukrzycę insulinozależną mogą jeść właściwie wszystko, ale istotne jest regularne wykonywanie pomiarów cukru we krwi.

Dieta w cukrzycy insulinozależnej. Co jeść, a czego unikać?

Prawidłowa dieta w cukrzycy insulinozależnej

Osoby chorujące na cukrzycę typu 1. muszą każdy swój posiłek zabezpieczać insuliną. Kluczowe jest więc odpowiednie bilansowanie spożywanych pokarmów pod względem zawartości w nich węglowodanów, tłuszczów oraz białek i dopasowanie na tej podstawie właściwych dawek insuliny. Zaleca się, aby spożywać posiłki o regularnych porach, we właściwych odstępach czasu i nie dopuszczać do pojawienia się uczucia głodu. Chorzy powinny jeść trzy większe posiłki – śniadanie, obiad i kolację, a pomiędzy nimi sięgać po mniejsze porcje jedzenia. Dania powinny być mniejsze objętościowo, aby dostarczały organizmowi stałych dawek energii.

U osób, u których zdiagnozowana została cukrzyca insulinozależna w każdym posiłku powinny pojawić się warzywa, które wspierają regulowanie stężenia glukozy we krwi. Najlepiej, aby były one podawane w postaci surowej, która charakteryzuje się mniejszym indeksem glikemiczny. Diabetycy ze szczególną ostrożnością powinni podchodzić do mleka i jego przetworów, które zawierają duże ilości laktozy podnoszącej poziom cukru we krwi. Ograniczać należy również owoce, których w diecie nie powinno być więcej niż ok. 300 g na dobę. Z dużą ostrożnością należy również podchodzić do słodyczy, fast foodów oraz żywności wysokoprzetworzonej, które w diecie cukrzyków mogą pojawiać się jedynie okazjonalnie.

Zobacz więcej podobnych postów