Lekarz zalecił ci zrezygnowanie z nabiału, co za tym idzie zastanawiasz się czym go zastąpić? Dietetyk przygotował ci rozpiskę żywieniową, w której nie ma mowy o nabiale a ty obawiasz się, iż jego brak jest czymś co w niekorzystny sposób może wpłynąć na funkcjonowanie twojego organizmu?
W takich przypadkach oraz sytuacjach warto zdać sobie sprawę, iż znalezienie alternatywy dla mleka lub masła nie stanowi żadnego problemu, w końcu dostępne są napoje typowo roślinne, a więc sojowe, migdałowe czy owsiane. Właśnie one stanowią dla mleka, w przypadku masła warto postawić najzwyczajniej w świecie na margarynę roślinną (która zawiera dużo witaminy D0, ewentualnie olej kokosowy.
Dużą popularnością cieszą się również wegańskie sery, jakie dostępne są nie tylko w sklepach ale przy niewielkich umiejętnościach możemy je wykonać wręcz samodzielnie, tworząc smaczny oraz pożywny twarożek.
Wystarczy namoczyć około 250 gram orzechów z nerkowca, następnie zmiksować z sokiem cytryny (wystarczy nam jedna) i doprawić solą oraz pieprzem.
Można go oczywiście wzbogacić poprzez pojawienie się szczypiorku lub koperku, tym samym posmarować sobie nasz chleb żytni lub razowy.
Czym zastąpić jajka?
Jednak jak zastąpić jajka w naszych wypiekach, które de facto wydają się składnikiem nie tylko popularnym lecz nie mającym również swoistego zamiennika?
W bardzo prosty sposób, a mianowicie jedną z opcji może być zmielone sienie lniane, zalane z 3 łyżkami wrzątku do formy przypominającej wręcz rozbite jako, to idealne rozwiązanie do wykonania panierki.
Jeżeli pragniemy przygotować naleśniki bez użycia jajek, to tutaj przydadzą się płatki owsiane jakie po zmiksowaniu i odczekaniu krótkiej chwili zaczynają nie tylko pęcznieć ale również pozwalają na zagęszczenie masy.
Istnieje wiele metod i sposobów na to, by wyeliminować nabiał całkowicie oraz zastąpić go wieloma ciekawymi rozwiązaniami, a tym samym nie tylko wegańskimi, lecz niejednokrotnie dla naszego zdrowia wręcz wskazanymi w kontekście naszej diety lub samego lekarza.