Połączenie terenów górskich z wodą można podziwiać na przykład na terenach usytuowanych w pobliżu Jeziora Solińskiego. Znajdująca się tam ogromna zapora umożliwia oglądanie i fotografowanie przepięknych bieszczadzkich krajobrazów. W regionie istnieje możliwość wypoczynku oraz bliskiego poznania się z żyjącymi tam zwierzętami. Znaczenie wspomnianej zapory jest ogromne, ponieważ chroni okoliczne miejscowości przed powodziami i stanowi idealne źródło energii.
Śladem niepowtarzalnych smaków bieszczadzkich
O walorach krajobrazów bieszczadzkich można opowiadać bez końca, jednak bez zdrowego i pysznego posiłku nie ma również sił na aktywności. Piękna solina słynie z wielokulturowości kulinarnej, pośród których szczególne miejsce zajmują Bojkowie i Łemkowie – dawni mieszkańcy ziem bieszczadzkich. Z uwagi na to, iż w okolicy panowała bieda, przygotowywano skromne posiłki, a ich podstawą były ziemniaki, kasza, grzyby, kapusta oraz całe mnóstwo ziół. Ich smak natomiast do dzisiaj jest wyjątkowy i dostarcza organizmowi wszystkich wartościowych składników. Co ciekawe, Solina oferuje również dania z myślą o wegetarianach i weganach, jednym z przysmaków są pierożki nadziewane kaszą gryczaną, z dodatkiem cebuli, pokrzywy i czosnku niedźwiedziego. Bieszczady słyną ponadto ze smakołyków mięsnych – pieczenie, gulasze, pasztety z dziczyzny to wyznaczniki prawdziwej uczty dla najbardziej wymagających podniebień. Wartościowy posiłek można zapewnić także miłośnikom pstrągów i sandaczy, wyrobów mleczarskich, soków, syropów i miodów. Każdy znajdzie idealne dla siebie menu, różnorodność zasługuje na ogromną pochwałę.
Solina – regionalne specjały
Solina to przepiękne, urzekające krajobrazy oraz niezapomniane doznania smakowe, a przykładem tych ostatnich są fuczki, czyli placki przyrządzone z kiszonej kapusty. Podstawą jest oczywiście ciasto naleśnikowe, a sposób smażenia przypomina postępowanie z plackami ziemniaczanymi. Kolejną propozycją dla głodnych turystów są gołąbki z farszem ziemniaczanym zawijanym w liście kapusty. Do ziemniaków dodaje się jajko, biały ser i przyrumienioną na tłuszczu cebulkę. Tak przygotowane danie zapieka się, a niektóre gospodynie dodają jeszcze śmietanę lub masło. Podobnie wyglądają stolniki, ale w tym rodzaju gołąbków wykorzystuje się dwie warstwy masy ziemniaczanej. W jednej składnikami są starte ziemniaki w surowej postaci, jajka i konkretne przyprawy. Druga masa składa się z gotowanych ziemniaków, twarogu, pieprzu, soli i podsmażonej cebulki, która podkręca nieco smak. Bardzo pyszne są także hryczanyki, czyli wspomniane na początku artykułu kotlety z kaszy gryczanej, mielonego mięsa, czosnku, jajek i przypraw, w niektórych wersjach znajduje się także miejsce dla kapusty kiszonej. Ten ostatni składnik stanowi podstawę w kaszełyniku łemkowskim, łączy się go wówczas z mięsem, chrzanem i śliwkami. Innymi propozycjami są knysze, maczanka, proziaki oraz kysełycia. Nazwy mogą nieco dziwnie brzmieć, ale wyjątkowy smak sprawi, że na długo pozostaną w pamięci każdego turysty.
