Czy znasz 6 przysmaków bez których Niemiec nie wyobraża sobie życia?
Podróże kulinarne

Czy znasz 6 przysmaków bez których Niemiec nie wyobraża sobie życia?

Poznaj 6 przysmaków cieszących się ogromną popularnością wśród wszystkich Niemców

Trudno nie zgodzić się z opinią, iż Niemcy zaliczają się do narodu który lub nie tylko smacznie zjeść ale i dużo wypić, co za tym idzie ich kuchnia nie bazuje wyłącznie na tłustych czy ciężkich potrawach, ale jest zróżnicowana pod każdym co do tego względem. Jest to efektem pochodzenia wielu mieszkańców, wśród których spotkamy Turków, Włochów, Greków a tym samym również Polaków czy Słowaków.

Istnieje przynajmniej kilka przysmaków, bez których Niemiec nie wyobraża sobie życia, zaliczają się do nich: 

1 Piwo 

Piwo, co oczywiste to najbardziej rozpoznawalny i najczęściej spożywany trunek alkoholowy w Niemczech, przyjmuje się iż każdego roku jeden Niemiec wypija nawet 110 litrów piwa. Warto tutaj dodać, iż piwo w regionie bawarskim zostało zatwierdzone jako jedzenie, zatem niech nie dziwi fakt, iż jest przedstawiane jako przysmak także kulinarny.

Kiełbasa 

Niemcy uwielbiają kiełbasy, nie ma co do tego jakichkolwiek wątpliwości, łącznie zliczono ponad 1500 gatunków wędlin dostępnych w tamtejszych sklepach. Jeden mieszkaniec Niemiec potrafi w ciągu roku zjeść nawet 30 kilogramów różnych kiełbasek, do najczęściej kupowanych zalicza się kiełbaski gotowane (Kochwürste), surowe (Rohwürste) oraz co oczywiste także parzone (Brühwürste).

Pieczywo 

Prawie 300 odmian chleba czy też 1200 gatunków bułek, to efekt traktowania pieczywa jako podstawowego oraz najważniejszego produktu spożywczego w Niemczech. Należy tutaj wyróżnić chociażby chleb pszenny (Roggenmischbrot), chleb tostowy (Toastbrot), chleb biały (Weißbrot ) czy też pestkami dyni (Kürbiskernbrot). 

Czy znasz 6 przysmaków bez których Niemiec nie wyobraża sobie życia?

Ryby 

Niemcy mają dostęp nie tylko do Morza Bałtyckiego ale również Północnego, co za tym idzie trafiają do nich bardzo duże ilości ryb, od śledzi po węgorze kończąc na rybach flądrowatych i homarach oraz małżach. Właśnie w Niemczech znajdują się największe hodowla karpia, a dania z pstrąga czy okonia czerwonego są bardzo często spotykane i serwowane.

5 Warzywa

Niemcy stawiają na warzywa, co do czego nie ma jakichkolwiek wątpliwości, kapusta, grzyby oraz szparagi zaliczają się do nader popularnych składników z których przyrządzane są sałatki, zwłaszcza e gdzie występują dodatkowo ziemniaki.

Potrawy z Grilla 

Niemcy uwielbiają potrawy z grilla, pod wszelaką do tego postacią, grilluje się tutaj nie tylko mięso ale również ryby czy warzywa.

Czytaj kolejny

Ideologia Slow Food

Zobacz więcej podobnych postów