Sól to jedna z podstawowych substancji, która potrzebna jest naszemu organizmowi do życia. Jej nadmierne używanie ma jednak wiele negatywnych skutków, a my przewiezienie nie zwracamy uwagi na to, ile znajduje się jej w spożywanych produktach oraz na to ile jej używamy. W tym tekście przedstawiamy kilka porad, które pomogą nie nadużywać nam soli i dostarczać jej odpowiednie ilości do organizmu.
Dlaczego nie wolno nadużywać soli?
Sól sama w sobie nie jest szkodliwa, ale powinniśmy pamiętać, aby spożywać ją w odpowiednich ilościach. Dzienne zapotrzebowanie to 5g a suma ta jest zgodna z zaleceniami WHO. Jej nadmiar może powodować problemy z ciśnieniem tętniczym i spowodować nadciśnienie. To z kolei jest trudne w leczeniu oraz prowadzi do dalszych uszkodzeń organów, oraz ogólnego obniżenia się poziomu zdrowia.
Jak ograniczyć spożycie soli?
Sól obecna jest w prawie każdym produkcie przemysłowym i mimo woli dostarczamy jej już do organizmu dziennie wystarczająco dużo, korzystając z pożywienia kupowanego codziennie w sklepie. Warto zatem ograniczyć świadome spożywanie soli, gdyż ono w połączeniu z solą w produktach będzie dawało nadmiar dziennej dawki. Możemy zatem usunąć solniczkę z domu i nie dosalać potraw, które spożywamy. Z początku może być to nieco problematyczne, ale z czasem przyzwyczaimy się do takiego stylu jedzenia i nie będzie powodowało ono już żadnego dyskomfortu. Zamiast soli możemy używać również zioła np. suszone. Dobrym posunięciem będzie unikanie produktów przetworzonych i wybieranie tych prostych, gdyż w nich znajduje się dużo mniej soli niż np. w gotowych daniach.
Porada: Jeśli nie potrafimy zrezygnować z soli w naszej codziennej diecie, warto wybierać sól sodowo-potasową, która zawiera mniej szkodliwego sodu.
Unikaj tych produktów
Jeśli chcemy ograniczyć spożycie soli i utrzymać je na odpowiednim poziomie, zdecydowanie warto unikać pewnych produktów. Z pewnością są to przyprawy w płynie, kostki rosołowe czy zupki chińskie. Są one zbudowane praktycznie na soli i zawierają ich bardzo duże ilości, aby nadawały intensywnego smaku. Warto też kupując produkty spożywcze sprawdzać skład i zawartość soli w danym produkcie.